Płatki owsiane


Płatki owsiane stanowią idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie.

Owsianka jest bardzo dobrym źródłem przyswajalnych węglowodanów, idealnie nadających się na pierwsze śniadanie. Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dobrze przyswajalną skrobie. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona w organizmie -  pozostawiają uczucie sytości na wiele godzin. Miseczka płatków owsianych z dodatkiem ulubionych bakalii (owoców) dostarcza nam zastrzyku energii na cały dzień.

Płatki owsiane zawierają kompleks witamin z grupy B (B1, B6) odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skóry, paznokci i włosów. Ponadto w ich składzie znajdziemy wit. PP, E, a także wiele mikro- makroelementów takich jak magnez, czy selen. Minerały te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawiają przemianę materii oraz skutecznie zapobiegają objawom przemęczenia i stresu.

Spożywanie płatków owsianych jest głównie polecane osobom mających problem  z układem pokarmowym. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, zapobiegają niestrawności i przewlekłym zaparciom. Błonnik zawarty w owsie działa podobnie do „szczotki” wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz nagromadzone toksyny z naszych jelit, które nieraz zalegają w nich przez długie lata, ulegając gniciu.

 

WŁAŚCIWOŚCI PŁATKÓW OWSIANYCH:

  • Zawartości selenu -  zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby cywilizacyjne takie jak zawał serca, miażdżyca, czy nowotwory.
  • Źródło antyoksydantów – chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników (opóźniają proces starzenia)
  • Wpływają na lepszą pamięć i koncentrację, działają antystresowo
  • Znacząco obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • Uzupełniają codzienną dietę w witaminy i mikroelementy
  • Zapewniają uczucie sytości na wiele godzin
  • Poprawiają przemianę materii, wspomagając proces odchudzania
  • Oczyszczają jelita z nagromadzonych resztek produktów przemiany materii

 

Wartość odżywcza: (zawartość poszczególnych makro- i mikroelementów w 100g).

Magnez (Mg) 129
Wapń (Ca) 54
Potas (K) 379
Żelazo (Fe) 3,9
Cynk (Zn) 3,10